Hondan super-suosittu Africa Twin kokee täydellisen päivityksen mallivuodelle 2020. Pyörässä on kevyempi runko, kaventuneet rally-tyyppiset katteet ja entisestään parantunut ajoasento. Moottorin koko on kasvanut, parantaen sekä huipputehoa, että vääntöä. Pyörän ajonhallintayksikkö mittaa kiihtyvyyksiä kuudella (6) eri akselilla, mahdollistaen eri ajo-ohjelmien ja sutimisen eston lisäksi myös uutuutena olevat kaarrejarrutus, keulimisen-esto, takapään nousun esto ja DCT mallien kaarreajon hallinta -järjestelmät. Elektronisen kokonaisuuden kruunaa värillinen 6,5 tuuman TFT-kosketusnäyttömittaristo, jossa on Apple Car Play -valmius sekä kytkentämahdollisuus Bluetooth laitteille. Led ajovaloissa on nyt päivävalotoiminto. Kaikissa Africa Twin -versioissa on vakionopeudensäädin vakiovarusteena.
Ensimmäinen XRV650 Africa Twin rullasi tuotantolinjalta yli kolme vuosikymmentä sitten. Saman legendaarisen mallinimen uusin versio lanseerattiin 2016, kun CRF1000 Africa Twinin myynti alkoi. Kuten edeltäjänsäkin, uusi Africa Twin on aina suunniteltu todelliseksi all-round moottoripyöräksi, jolla nimensä mukaisesti voi todellakin ajaa missä vain; Kaupunkien ruuhkaisilta kaduilta aavikoiden kivisiin polkuihin. Ja joka paikassa siltä väliltä! 2018 lanseeratussa mallipäivityksessä Africa Twin sai sähköisen kaasun, sutimisen eston sekä eri ajo-ohjelmien laajennetut valintamahdollisuudet. Myös imu-, sekä pakojärjestelmät päivittyivät. Uutena mallina perus Africa Twinin rinnalle tuli Adventure Sports -versio, jossa oli isompi tankki ja pidemmät joustovarat.
Nyt, yli 87.000 myytyä CRF1000 Africa Twiniä myöhemmin, on aika päivittää legendaarinen Africa Twin uudelleen!
Entistäkin kompaktimpi, off-road käyttöön suunniteltu runko ja katteet. 6,5” TFT multi-informaatio kosketusnäyttömittaristo, jossa mm. Apple Car Play ja Bluetooth. Päivä ajovaloautomatiikka ja vakionopeudensäädin vakionavarusteena.
Uusi CRF1100 Africa Twin on suunniteltu entistäkin enemmän off-road ajamisen vaatimukset huomioiden. Tuulilasi on aikaisempaa matalampi ja ohjaustanko on 22,5 mm korkeammalla. Pyörän takaosan muotoilu on aikaisempaa kapeampi ja satulaa on kavennettu 40 mm. Satulan korkeudensäätö, sekä lisävarusteena tarjottavat korkea- ja matala-satula säilyvät ennallaan.
Uudet LED-ajovalot ovat aikaisempaa korkeammalla ja niiden valokuvio on terävämpi. Automaattinen päivävalotoiminto on vakiovarusteena. 6,5 tuumainen TFT-kosketusnäyttö toimii paitsi pyörän mittaristona, myös kaikkien sähköjärjestelmien säätö- ja valintapäätteenä. Mittariston eri näytöt ovat täysin kuljettajan muokattavissa. Mittaristossa on luonnollisesti Bluetooth yhdistettävyys sekä Apple Car Play järjestelmä, jonka kautta kuljettaja voi liittää järjestelmään joko Apple iPhone tai Android -puhelimensa. Ja näin käyttää navigaattoria, soittaa ja vastaanottaa puheluita tai nauttia musiikista kypäräpuhelimen kaiuttimista. Kosketusnäytön käyttäminen onnistuu loistavasti myös ajohanskoja riisumatta.
Vilkuissa on nyt hätäjarrutus-toiminto ja automaattinen palautus. Vakionopeudensäädin on niin ikään vakiovaruste uudessa Honda CRF1100 Africa Twinissä.
8-venttiilisen, 2-sylinterisen rivimoottorin perus arkkitehtuuri on säilynyt ennallaan, mutta kuutiotilavuus on kasvanut 998 cc:stä 1.084 cc:ään. Teho on samalla noussut 70 kW:stä 75 kW:iin ja vääntö 99 Nm:stä 105 Nm:iin. Moottori on myös yli 2,5 kg aikaisempaa kevyempi! Hondan motocross -malleista tuttu UNICAM-venttiilikoneisto on säilynyt ennallaan, vaikka itse sylinterin kansi on kokonaan uudistettu. Venttiilien ajoitus ja nosto on myös päivitety, kuten on myös kaasuläppärunko ja ruiskutusjärjestelmän suuttimet. Koska moottori on nyt EURO5 pakokaasudirektiivin mukainen, on useita sen sisäisiä osakokonaisuuksia ja järjestelmiä jouduttu päivittämään. Mm. pakokaasuanturit ovat nyt aikaisemman Lambda-anturin sijasta uutta LAF-anturimallia. Kytkin on myös uusi. Aikaisempaa pienemmässä ja kevytkäyttöisemmässä kytkimessä on sekä luisto, että -vaihtoavustimet. 6 vaihteisen vaihdelaatikon rattaat ovat uudet ja välitykset lyhyemmät. Sähköinen quickshifter
-vaihdeavustin on saatavan lisävarusteena, kuten ennenkin.
2018 Africa Twiniin lanseerattu sähköinen kaasu toimii nyt yhteistyössä uutena järjestelmänä olevan ajonhallintayksikön (IMU) kanssa. Tuloksena on selvästi aikaisempaa tarkempi moottorijarrutuksen ja moottoritehon säätö. Se myös mahdollistaa 3-asentoisen kaulimisenestojärjestelmän. Moottorinohjausjärjestelmässä on neljä (4) esiatetusta, kuten aikaisemminkin. Uutta on, että nyt kuljettajan säädettävissä olevia esiasetuspaikkoja on 2 kpl, kun aikaisemmin niitä oli vain yksi. Riippumatta valitusta asetuksesta, pystyy kuljettaja silti helposti muuttaamaan luistoneston, keulimisen eston, sekä DCT-mallissa S vaihto-ohjelman säätöjä, muiden asetusten pysyessä ennallaan.
Honda on myynyt Euroopassa jo yli 100.000 DCT-vaihdelaatikolla olevaa moottoripyörää sen jälkeen kun se tuli ensimmäisen kerran markkinoille vuonna 2009. Viime vuonna jo lähes puolet (48%) kaikista niistä Honda-moottoripyöristä, joissa DCT on optiona, myytiin DCT-vaihteistolla. Hondan DCT -vaihteisto mahdollistaa super-nopeat, saumattomat vaihtotapahtumat sekä vapauttaa kuljettajan keskittymisen muihin ajamisen kannalta tärkeisiin asioihin. Uutena piirteenä Honda CRF1100 Africa Twin mallin 6-vaihteisessa DCT-vaihteistossa on myös kaarreajon tunnistus. Tunnistuksen avulla DCT pystyy paremmin päättämään oikean vaihtohetken, eikä vaihtaminen tapahdu esim. keskellä kaarretta.
Uuden Africa Twinin selkeästi parantuneiden ajo-ominaisuuksien taustalla on merkittävänä osana uusi Bosch MM7.10 -ajonmallintajärjestelmä, joka reaaliaikaisesti mittaa laitteen:
Järjestelmä säätää takapyörän pitoa sutimisenesto- ja moottorin tehonsäätöjärjestelmien kautta. Etujarrun tehoa säädetään kaarre ABS:n kautta ja etupyörän nousua keulimisen esto järjestelmällä.
Lisäksi takapyörän nousua asfaltista voimakkaan jarrutuksen aikana voidaan ehkäistä omalla järjestelmän osalla.
Myös rungon eri osa-alueita on päivitetty vuodelle 2020. Runko on noin 2 kg aikaisempaa kevyempi, mutta samalla vääntöjäykempi. Alumiininen takarunko on aikaisempaa teräsrunkoa paitsi kevyempi, myös aikaisempaa kapeampi, mahdollistaen vieläkin kapeamman vyötärolinjan ja siten siromman ajoasento-tuntuman. Takahaarukka on täysin uusi ja 500 g aikaisempaa kevyempi. Takahaarukan malli on lähes identtinen Hondan CRF450R motocross -mallin kanssa, parantaen omalta osaltaan takapyörän pitoa ja ajotuntumaa.
Maavara säilyy ennallaan ja on 250 mm. CRF1100 Africa Twin on 5 kg edeltäjäänsä kevyempi.
Ajokunnossa ja tankki täynnä pyörä painaa nyt 226 kg ja DCT versio 236 kg.
Iskunvaimennusta on myös säädetty vastaamaan malliuudistusta. Erittäin laadukkaissa iskunvaimennin-elementeissä on sekä edessä, että takana säädöt jousen esijännitykselle, puristusvaimennukselle sekä paluuvaimennukselle. Jousien jäykkyys ja vaimennuksien säädöt on päivitetty mallivuodelle 2020.
Uutuutena oleva kaarre ABS -järjestelmä saa tarvittavan käyttö-informaation niin ikään uudesta ajonhallintajärjestelmästä ja pystyy näin päättelemään optimaalisen jarrupaineen kulloiseenkin jarrutustapahtumaan. Lisäksi se havaitsee ja reagoi takapyörän nousemiseen jarrutuksen aikana. Kuljettaja voi halutessaan kytkeä ABS-järjestelmän pois käytöstä takapyörän osalta.
Vannekoko säilyy muuttumattomana, edessä 21” ja takana 18”.
Kelluvat ”piparkakku” jarrulevyt (2 kpl) ovat halkaisijaltaan edessä 310 mm ja takana on yksi 256 mm levy.
Honda CRF1100 Africa Twinin alkuperäisten lisävarusteiden tarjonta on entistäkin laajempi.
Uutuutena saatavissa on alumiininen takalaukku (42 L) ja alumiiniset sivulaukut (58 L). LIsäksi listalta löytyy mm. eri korkuisia satuloita, korkeampi tuulisuoja, jäähdyttäjän suojat, käsisuojien laajennusosat, lämpökahvat, moottorin suojaraudat ja muovinen laukkusarja.
Hinnat (kokonaishinta sisältäen autoveron)
Honda CRF1100 Africa Twin 20.780 €
Honda CRF1100 Africa Twin DCT 22.520 €
Alkuperäinen artikkeli, liitetiedostot ja korkearesoluutiokuvat